
Verdens mest moderne kvinneklinikk?
Publisert 9. april 2025
Karen Klepsland Mauland
Lege i spesialisering, Haukeland universitetssjukehus
Siri Tuft Isdahl
Overlege, Haukeland universitetssjukehus
Sentralt plassert i byen mellom de syv fjell, ved foten av det høyeste av dem, Ulriken, ligger Haukeland Universitetssjukehus, Vestlandets største arbeidsplass. Her ligger også en av Norges eldste kvinneklinikker. Kvinneklinikken i Bergen fylte 99 år den 22. februar, men gikk som 98-åring gjennom en metamorfose og får dermed aldri feire 100 år i sin gamle, ærverdige drakt.
7. november 2023 var nemlig en historisk dag. Da flyttet Gynekologisk avdeling, Fødeavdelingen, og Seksjon for Fostermedisin og ultralyd inn i helt nye lokaler i nybygget Glasblokkene. Vi tør å påstå at vi etter flyttingen nå jobber på en av Norges, ja kanskje en av verdens, mest moderne kvinneklinikker. Her er det glass fra gulv til tak, men heldigvis er det investert rikelig i både solskjerming og rullegardiner.
Fertilitetssenteret er foreløpig lokalisert i midlertidige lokaler i Marie Joys hus, før de etter planen kommer etter til Glasblokkene på et uvisst fremtidig tidspunkt.
Klinikkens organisering og vaktlagene
Kvinneklinikken er arbeidsplass for ca 450 ansatte, hvorav 63 leger. Av disse er 25 LIS-leger og 38 spesialister. Pasienttilbudet er fordelt på fire seksjoner:
- Fødeseksjonen
- Gynekologisk seksjon (generell gynekologi
- og gynekologisk kreft)
- Seksjon for Fostermedisin og ultralyd
- Fertilitetssenteret
Det er 4 sjikt i vaktordningen vår, 2 LIS-sjikt (1. og 2. vakt, ca. 9-11-delt) og 2 overlegesjikt (3. og 4. vakt, ca. 11-14-delt). Tredjevakt er alltid til stede, og sikrer at spesialistkompetanse er tilgjengelig gjennom hele døgnet. Fjerdevakt er til stede til klokken 21 på hverdager og til klokken 15 i helger. Hver vakt begynner, såfremt driften tillater det, med rapport etterfulgt av middag for vaktteamet. Dette sikrer at man blir godt kjent med kollegaene, til tross for at vi er en relativt stor klinikk med flere seksjoner. Deretter deler man seg etter kompetanse og ønsker. Vanligvis er hovedtyngden av vaktarbeidet aktivitet på fødeavdelingen, mottak av ØH-pasienter og operativ ØH-virksomhet. Vi har et varmt og inkluderende kollegium, der det er lav terskel for å spørre om og å få hjelp, både på dagtid og vakttid.
Vi har også luksusen av å ha vår egen anestesilege døgnet rundt. Anestesilegen deler vi nemlig kun med Øyeavdelingen på vakttid.


Moderne fødestuer med badekar, utsikt og klappseng til partner.
Fødeseksjonen
Fødeseksjonen på Kvinneklinikken i Bergen er en av landets største føde/barsel-enheter, med 4456 fødsler i 2024. Dette er lokalsykehus for Bergen og omegn, i tillegg til at vi tar imot kvinner med kompliserte svangerskap fra store deler av Vestland. Det er 8 overleger og 7 LIS tilknyttet fødeseksjonen.
I de nye lokalene får alle fødende familierom med eget bad, og partner kan være til stede under hele oppholdet. Fødeavdelingen består av 4 sengeposter fordelt over 4 etasjer: Føde A, B, C og Føde D Storken, hvor de fødende selekteres basert på risiko, behov og egne ønsker. To av avdelingene er kombinert føde/barselavdeling, og mange familier kan nå få bli på det samme rommet fra de skrives inn frem til hjemreise. Dette står i stor kontrast til våre gamle lokaler, hvor barselrommene i hovedsak besto av flermannsstuer.
Det er et overordnet mål at kvinner i fødsel ikke skal flyttes, og fødestuene er nå utformet for å kunne tilby mer fleksibel smertelindring, med alt fra badekar til epidural, på alle fødeenhetene. Vi har også fått lystgass tilgjengelig på noen av fødestuene. Føde D Storken er landets største lavrisikoenhet (tilsvarende nedlagte ABC), orientert rundt å fremme den normale fødselsprosessen.
En stor fordel med flytting til Glasblokkene er at fødeavdelingen nå er samlokalisert med Nyfødtintensiv. Der barnelegene tidligere måtte sykle mellom Barneklinikken og Kvinneklinikken, er intensivbehandlingen nå i umiddelbar nærhet til føderommet eller operasjonssalene. Hjelpen kommer også mye raskere i akutte situasjoner med uventet dårlig barn.
Fødeseksjonen i Bergen er kjent for sin obstetriske tradisjon langt utenfor byens grenser. Her lærer alle LIS-legene med kyndig veiledning å legge tang, og det er en ivrig gjeng overleger som villig lærer bort obstetrisk kunst. Mellom 2006 og 2022 ble det jevnt over gjort litt flere tangforløsninger enn vakuum, mens det i 2024 ble lagt 194 tenger og 364 vakuum. Årsaken til dette er fortsatt noe uklar. Sykehuset tar imot det meste av risikopasienter; ekstrem prematuritet, kompliserte tvillinger, setefødsler, alvorlig veksthemming og alvorlig maternell sykdom. Vi bruker STAN for fosterovervåkning.
Gynekologisk avdeling
Ved Gynekologisk avdeling jobber det 15 overleger og 10 LIS, og avdelingen tar imot kvinner med et vidt spenn av gynekologiske sykdommer, fordelt på generell gynekologi og gynekologisk kreft. Av generell gynekologi behandler vi de fleste godartede sykdommer i livmor og eggstokker, samt bekkenbunn. Nasjonalt kompetansesenter for fistelkirurgi er lokalisert hos oss, og tar imot pasienter fra hele landet. Vi har også regionsfunksjon i endometriose. Det er 22 sengeplasser på sengeposten, og vi disponerer 13 operasjonsstuer per uke. I tillegg har vi 4 dager i uken med robotkirurgi i Sentralblokken. Det utføres over 1500 elektive og over 1100 ØH-operasjoner årlig, og det er også stor poliklinisk drift. Det er jevnlige tverrfaglige samarbeidsmøter med Ultralydseksjonen, hvor man diskuterer kompliserte pasienter.
Til tross for mye turbulens og negativ medieomtale det siste året, får fortsatt Bergens kvinner med kreft i underlivet tilbud om utredning, operasjon og medikamentell behandling – og det aller meste skjer fortsatt ved Kvinneklinikken. Hele gynseksjonen har måttet omstrukturere seg etter oppsigelser og er fortsatt under gjenoppbygging. Høsten 2024 samarbeidet vi med DNR og St. Olavs hospital om enkelte operasjoner, men vi har nå heldigvis fått nye støttespillere med på laget, og kan ta hånd om våre egne pasienter igjen.
Vi har hovedansvar for de regionale MDT-møtene, i samarbeid med SUS, Haugesund og Førde. Her deltar patolog, radiolog, gynekolog og onkolog. I tillegg arrangeres ukentlige røntgen MDT-møter med radiolog, gynekolog og onkolog. Gynekologisk poliklinikk er lokalisert i toppetasjen av blokk 6, og pasientene som mottar cytostatika på KK har kanskje den aller fineste utsikten fra Glasblokkene

Utsikt fra cytostatikapoliklinikkens behandlingsrom
Seksjon for Fostermedisin og ultralyd
Seksjon for Fostermedisin består av 7 overleger, 1-2 LIS og 13 ultralydjordmødre. Alle LIS roterer innom denne seksjonen i løpet av spesialiseringen for å sikre god opplæring i tidlig- og rutineultralyd. Her må alle avlæres ulike vaner man har lagt seg til gjennom utdanningsløpet.
Ved denne seksjonen utføres fosterdiagnostikk med tanke på fosteravvik, misdannelser og kromosomfeil. I dette inngår også invasiv diagnostikk med amonicentese, CVS og ultralydveiledede tappinger. Seksjonen følger opp en rekke risikosvangerskap, som alvorlig IUGR, kompliserte tvillinger og anemier. Den tar også imot gynekologiske pasienter for second opinion, malignitetsrisikovurdering og her utføres invasive diagnostiske/terapeutiske prosedyrer, som biopsier og abscessdrenasje.
Seksjonen har tett samarbeid med neonatalogene og fødeavdelingen, og det arrangeres ukentlig felles MDT-møte hvor man drøfter kompliserte pasienter og forløp. Dette er et veldig lærerikt og spennende forum.
Det er leger ved denne seksjonen som har utarbeidet Føtocalc, og det er dette systemet vi bruker for datering og vekt/vekst-kontroll.
Fertilitetssenteret
På Fertilitetssenteret er det per nå 4 overleger, og 2 LIS. Her gjøres utredning og behandling av par med ufrivillig barnløshet. Hvert år gjennomføres mellom 300-350 egguttak.
I tillegg til tradisjonell behandling med assistert befruktning (IVF, ICSI, TESA), tilbyr seksjonen fertilitetsbevarende behandling til kvinner og menn med ulike somatiske sykdommer hvor man står i fare for akutt tap av fertilitet. I vår flytter seksjonen, som skal inn i Glasblokkene på et senere tidspunkt, først inn i nye og større lokaler i Marie Joys hus, med planer om å trappe opp aktiviteten og utvide tilbudet, blant annet med tilbud om donorsæd til enslige og likekjønnede par.
Seksjonen bidrar også tungt inn i en oppfølgingsstudie til den norske MorBarn-studien, Biosfer-prosjektet, hvor man skal studere fertilitet hos unge i Norge, og tre leger er tilknyttet den pågående kliniske datainnsamlingen.


Fra ”Dagens underliv” som ble spilt for fullsatte scener vinteren 24.
Fag, utdanning og forskning ved Kvinneklinikken
Vi har fellesundervisning for legene på morgenen to dager i uken, og seksjonsvis undervisning én dag per uke. Hver seksjon har i tillegg ulike faste faglige møter i løpet av en uke.
Haukeland sykehus har tett tilknytning til Universitetet i Bergen, og to ganger per semester tar vi imot studentkull på klinisk rotasjon. Halvparten av studentene er utvekslingsstudenter, de fleste av disse engelskspråklige. LIS har fadderfunksjon for studentene, og påser at de får hjelp til å gjennomføre sine kliniske læringsmål i løpet av ukene i utplassering. Dette tiltaket har økt studentenes tilfredshet med sine kliniske rotasjoner, og LIS får erfaring i studentveiledning.
Det er to store forskningsgrupper ved Kvinneklinikken, Bergen gynekologiske kreftforskningsgruppe, og Forskningsgruppe for svangerskap, fosterutvikling og fødsel. Begge er tilknyttet paraplyorganisasjonen Driv, senter for kvinnehelseforskning. I de to forskningsgruppene pågår en rekke ulike studier, hvor flere LIS og overleger har tilknytning i delte eller hele stillinger som PhD, post.dok. eller faste vitenskapelige stillinger. Blant annet er medisinsk fødselsregister lokalisert i Bergen, med tett tilknytning til det obstetriske forskningsmiljøet. Kreftforskningsgruppen har samlet en av verdens største biobanker med vev fra gynekologisk kreft. Mulighetene er altså mange for å utarbeide eller delta i spennende og viktige prosjekter for den som måtte ønske det. I tillegg kan man delta i stadig pågående forbedringsprosjekter.

Store deler av vårt flotte kollegium samlet til MGP-fest høsten 24
Utenomfaglige aktiviteter
Vi er et kollegium som liker å ha det kjekt sammen, også utenom jobb. I mange år har vi hatt årlig smalahovelag før jul, et tradisjonstungt arrangement som tidligere ble avholdt i øverste etasje i det gamle KK-bygget. Etter noen års koronapause ble tradisjonen tatt opp igjen i fjor, da i eksterne lokaler, og med stor suksess. Det er ingen tvil om at tradisjonen vil leve i mange år til!
Vi har også med noen års mellomrom arrangert KK-revy, der alle yrkesgrupper er velkomne til å være med. I sist revy i 2024, «Dagens underliv», var det gynekologer, jordmødre, sykepleiere, anestesi-, operasjon- og intensivsykepleiere, anestesilege, helsesekretærer og også en barnelege med i revygruppen! Etter en intens periode med øving, ble det holdt 4 fullsatte forestillinger til stormende jubel og strålende kritikker i Bergens Tidende.
Ellers har vi vår egen sosialkomite, som organiserer gøye og uformelle samlinger for legene, som lønningspils, felleslunsjer og sommeravslutning.
Bergen er et ypperlig utgangspunkt både for den reiseglade, den turglade og den kulturelle. Byen er omkranset av vakker natur, med både sjø og fjell. Det er lett å komme seg ut og opp i høyden rett fra jobb, om man er glad i det. Bergen har et stort universitet og flere utdanningsinstitusjoner, og et yrende kulturliv med både festivaler, restauranttilbud, konserter, kunstmuseum og teater. Flesland flyplass har hyppige avganger til både inn- og utland, og er man glad i ski og topptur er dette tilgjengelig en kort bil-/togreise unna. Noen ganger er det også snø i byfjellene på vinteren og nydelig skiføre, men vi må jo være ærlige og si at det regner også litt innimellom, både sommer og vinter. Når det er sagt: få steder kan måle seg med Bergen badet i solskinn!
Vi mener at det fins noe for enhver smak i denne byen, og vi håper at flere vil komme til Bergen og jobbe med oss – enten du skal i gruppe 1 tjeneste og vil lære ting og legge tang, om man vil jobbe med landets fremste fistelkirurger, om man er interessert i å være med å bygge opp et nytt gyn kreft miljø, eller lokkes av noen av de mange andre spennende tingene som skjer ved Kvinneklinikken vår. Vi håper å ønske velkommen enda flere engasjerte, flinke og greie kollegaer i fremtiden.
Kvinneklinikken har forresten også sin egen Instagramkonto, der et deles drypp fra hverdagen i Glasblokkene. Sjekk den gjerne ut: @kvinneklinikken_haukeland